יום חמישי, 18 בנובמבר 2010

כיכר העיר חולון - הצעה לתחרות



חולון הולכת ומקימה לעצמה מרכז עירוני חדש ואינטנסיבי. אודות המרכז החדש, בו ממוקם אחד מהפרויקטים בטיפולנו, כתבנו בפוסט הקודם - "דיור מוגן והעיר הגדולה".
במסגרת זו פרסמה תחרות אדריכלים לתכנון כיכר העיר החדשה, עם פרוגרמה מורכבת ועשירה הכוללת, בראש ובראשונה, את בית העיריה החדש, אולם קונצרטים / הופעות, מרכז מוזיקה, שימושי תעסוקה, מסחר ומגורים ומכלול תת קרקעי.
זו הצעתנו לתחרות:
קונטקסט - ההצעה לכיכר העיר בלב המרכז החדש של העיר חולון
כיכר העיר - מרכז שירות ותרבות חדש בחולון
הרובע החדש של חולוון עשיר בבניה מודרנית וחדשנית, במבני ציבור חשובים ובפעילות עירונית ותרבותית. "כיכר העיר החדשה" תוסיף לרובע את מה שחסר בו - מרחב ציבורי אינטימי ומזמין, מקושר לרחובות הרובע שסביבו, ארוז במגוון עשיר של שימושים ועתיר פעילויות לאורך מרבית שעות היממה. כל אלה יעשו את המקום לדופק החדש של חולון.
הדמיות כלליות

תכנית הבינוי

הכיכר מקושרת מכל דפנותיה לרחובות ולמבנים שסביבה:

לכיוון צפון: גשר הולכי רגל (חלק מדרישת התחרות) לכיוון שדרת המגדלים
לכיוון מזרח: מעבר לכיוון המדיטק
לכיוון דרום: קישור מתחת למגדל העיריה לכיוון מרכז הפיס, בית הספר והקאנטרי
לכיוון מערב: קישור דרך הגינה הירוקה לרחוב ברקת.
הכיכר מוקפת בשטחים בנויים מכל צדדיה, מתחתיה ומעליה. השימושים המעורבים יבטיחו פעילות שוטפת לאורך מרבית שעות היממה.
סכמת השימושים סביב הכיכר

בשל מורכבות הפרויקט, סביר להניח כי הבינוי ייעשה בשלבי ביצוע שונים. התכנון לוקח זאת בחשבון:
סכמת השלביות בבינוי
החיים בכיכר
דפנות הכיכר מקיימות פעילות בשלושה מפלסים המתמזגים זה בזה לרצף מגובש של חיים עירוניים תוססים:
מבט אל הכיכר
מפלס הכיכר - מפלס רחובות העיר. בדפנות מפלס זה מרוכזים בעיקר שימושי המסחר וכן מבואות הכניסה הנפרדות למגדל העיריה ולמגדל המשרדים.

התכנית במפלס הכיכר
מבט במפלס הכיכר
מפלס הגשר - גשר הולכי הרגל ורוכבי האופניים המגיע משדרת המגורים מצפון, הופך בכיכר למפלס עליון חי ופעיל המתפתל בין המבנים בכיכר, מוצלל ברובו, ויורד באופן הדרגתי אל מפלס העיר. לאורכו פזורים שימושים מסחריים, שירותים עירוניים וקבלת קהל, יציאה מאולם הקונצרטים וחלקים מגוננים.
מבט מגשר הולכי הרגל
מבט מהמפלס העליון, צד מזרחי
מבט מהמפלס העליון, צד מערבי
מפלס תת הכיכר - הכיכר משתפעת בחלקה גם אל מפלס תת הקרקע, הכולל שימושים עיקריים מסחריים, מבואת אולם הקונצרטים וכן את מרכז המוזיקה. השתפלות הכיכר והגינון מבטיחה החדרת אור טבעי ואויר אל החניון ומלווה את היוצאים ממנו אל הכיכר.
הכיכר משתפלת אל מפלס תת הקרקע

מעל מפלסי הכיכר - בנויים מגדל בית העיריה והמשרדים, ובתי המגורים. בתי המגורים המרקמיים משלימים את רחוב ברקת כרחוב מגורים עירוני משני צדדיו.

הבינוי סביב הכיכר
בית העיריה


במיקום טקסי בקצה שדרת המגדלים, באופן ההולם את חשיבותו העירונית והציבורית, מתוכנן מגדל העיריה כנקודת ציון עירונית, בעל עיצוב ייחודי ואייקוני. שאר הבינוי סביב הכיכר הנו מרקמי ואופקי, באופן המדגיש את המגדל.
חזית מזרחית
חזית צפונית
חזית דרומית
חזית מערבית
סכמת מרכיבי השפה האדריכלית

המגדל משלב באופן אנכי את שטחי התעסוקה ואת משרדי העיריה:
במפלס הכיכר - מבואות נפרדות למשרדי העיריה ולשטח הסחיר, וכן אגף עבור שירותים עירוניים וקבלת קהל.
מעל לכיכר - שלוש יחידות מבניות עצמאיות בנות 6 קומות כל אחת - שתי יחידות עבור השטח הסחיר, ויחידה אחת עבור משרדי העיריה. היחידות מופרדות על ידי קומות מפולשות המתפקדות כגינות תלויות, ונשענות על שני גרעיני תנועה אנכית נפרדים. הגרעינים משמשים גם כשלד הקונסטרוקטיבי של המבנה.
עירוב שימושים אנכי במגדל - שתי מערכות התנועה האנכית מתפקדות בנפרד


לגובה כל המבנה אטריום פתוח לשמים, לאוורור ותאורה טבעית בשטחי המשרדים הפנימיים.
תכנית קומה טיפוסית - מערכת החזית מסובבת לעומת הרצפות, ויוצרת מרפסות מחד, וחללי אטריום מאידך.
חתך עקרוני של האטריום, הקומה המפולשת המגוננת ושתי הקומות שמעליה

תכנית רעיונית לקומות המפולשות באמצע המגדל - שטחים מגוננים, שטחים מרוצפים וקפיטריות.


הצבת בית העיריה מעל מבנה המשרדים יוצרת מגדל אחד גבוה ונצפה, המהווה נקודת ציון עירונית. כמו כן, שילוב השימושים האנכי במגדל אחד שומר על גמישות בהתאמת שטחי העיריה לצרכים העשויים להשתנות מתוך עתודת השטח הסחיר. 
חתך א-א
חתך ב-ב


העיצוב המיוחד של בית העיריה נובע מעקרונות הבניה הירוקה, ומושג על ידי הפניה, אוורור ושימוש במצללות מויחדות המגנות על חזיתות המבנה מחד, ומעצבות את צורתו הייחודית מאידך.
מערכת חזית כפולה משופעת, עם אלמנט הצללה וקירות מסך. 
מבט פנים בתוך המגדל








אין תגובות:

פרסום תגובה